Asiaa ja elämyksiä!

Lypsykarja

Olet täällä

Lypsykarja Farmarissa

 

Farmarissa on lypsykarjaosasto, jossa näyttäytyvät monet eri lypsyrodut. Osastolla ja kehässä on tarjolla ammattiasiaa, sidosryhmiä, asiantuntijapalveluita, uutuustuotteita, koneita ja rehukauppiaita. Karjanjalostus on myös kattavasti esillä. Lypsykarjaosastolla ja kehässä on ohjelmaa, mm. hiehoagility ja Junior Handler, Showmanship sekä Young Breeders karjankäsittelykilpailut. Tule keskustelemaan alan ammattilaisten kanssa karjanhoitoon liittyvistä asioista!

Farmarissa järjestetään myös valtakunnallinen lypsykarjanäyttely. Näytillä on päivittäin lähes 100 lypsyrotuista nautaa. Lypsykarjanäyttely on ammattilaisten kohtauspaikka. Näyttelyyn tulee huippukarjojen omistajia ja eläimiä eri puolelta Suomea, näytille saadaan viisi eri lypsykarjarotua: suomenkarja, ayrshire, holstein, jersey ja brown swiss. Näyttelyn järjestää ProAgria Etelä-Pohjanmaa yhdessä Faban, Suomen Ayrshirekasvattajien ja Holstein-klubin kanssa.

Keskiviikkona nostetaan esille oma kansallisrotumme suomenkarja.  Mukana on harvinaisempaa itäsuomenkarjaa ja pohjoissuomenkarjaa, sekä yleisempää länsisuomenkarjaa. Farmarissa muistellaan suomenkarjan historiaa ja esitellään nykyaikaista suomenkarjan lehmää. Luonnonvarakeskuksen geenipankki on rantalaitumella isolla osastolla, teemanaan suomalaisten rotujen säilyttäminen. Lypsykarjakehässä suomenkarjan näyttelyn tuomaroi Anita Hyvönen.

Ayrshire on Suomen yleisin lypsykarjarotu. Torstaina näyttelyssä on mukana huippukarjojen hienoja jalostuseläimiä ja tuomari on pohjoisirlantilainen John Suffern, Ravenhill jalostuskarjan omistaja. Kilpailupäivän päätteeksi pidetään leikkimielinen hiehoagility, joka on aina ollut yleisömagneetti.

Perjantaina lapset ja nuoret kilpailevat nuorten nautojen kanssa eläintenkäsittelytaidoista. Junior Handler -kisassa nuorimmat osallistujat voivat olla alle kouluikäisiä. Junior Handler -kisan tuomaroi Miia Mannila (os. Kaappola). Päivän aikana kilpaillaan myös Showmanship-kisassa ja aloitetaan Young Breeders -kisa.

Lauantaina on holstein-rodun vuosinäyttely. Mustavalkoinen holstein on maailmalla valtarotu ja sen osuus kasvaa myös Suomessa. Tuomarina perjantai-iltapäivänä ja lauantaina on englantilainen Mark Nutsford, Riverdane Holsteins. Lauantaina on myös jersey ja brown swiss rotujen näyttelypäivä. Lauantaina päättyy perjantaina alkanut Young Breeders -kilpailu, jossa nuoret kilpailevat näyttelyeläinten valmistelusta, esittämisestä ja tuomaroinnista.

 

Lue lisää lypsykarjanäyttelystä

 

Tapahtumia, kisoja ja poimintoja lypsykarjaosastolta ja -kehästä
 
• Keskiviikko 14.6. on  suomenkarjapäivä,  jolloin  kehässä  järjestetään  rodun  näyttely. Akatemiatutkija Auli Bläuer Luonnonvarakeskuksesta kertoo naudan esihistoriasta Suomessa.
• Torstaina 15.6. lypsykarjakehässä  on  vuorossa  ayrshire-rodun  näyttely  ja  hiehoagility yhteistyökumppaneille
• Perjantaina 16.6. karjankäsittelykilpailut, nuorille  Junior  Handler  ja  nuorille  aikuisille Showmanship sekä Young Breeders
• Lauantaina 17.6. kehässä  järjestetään  holstein-rodun  vuosinäyttely  sekä  jersey ja brown swiss rodun näyttely
• Päivittäin lypsyrotuesittelyjä

 

Katso kaikki ohjelmat TÄÄLTÄ