Asiaa ja elämyksiä!

Metsä- ja energia

Olet täällä

Metsä- ja energiaosastoilla on luvassa tietoa, opastusta sekä ohjelmaa

Metsänomistajille ja metsäalan toimijoille on tarjolla tietoa mm. biotaloudesta, puurakentamisesta ja sukupolvenvaihdoksesta hankkeiden toimesta. Osastoilta saa myös tietoa metsänomistajille suunnatuista koulutuksista ja metsäyrittäjyydestä.

Osastot tarjoavat katsauksen uusiin metsätalouden koneisiin ja energiatuotannon keinoihin.

 

Kohtaamisia Metsäkeskuksen Metsälavalla

Farmarin Metsälavalla kohtaat päivittäin mielenkiintoisia vieraita ja kuulet metsäalan sekä yhteiskunnallisten vaikuttajien haastatteluja. Lavalle nousevat mm. elinkeinoministeri Mika Lintilä, kansanedustaja Susanna Koski, MTK metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola, metsäjohtaja Juha Mäntylä Metsä Groupista ja Keitele Forest Oy:stä johtaja Matti Kylävainio. Neljän päivän aikana esillä ovat monipuolisesti metsäalan tämän hetken ja tulevaisuuden näkymät.

Päivittäin Metsälavalla järjestetään työnäytöksiä

Matti Äijö Metsäkeskukselta ja Jyrki Ilves Sedu:sta antavat turvallisia ja tehokkaita raivaussahan ja moottorisahan käyttöohjeita. Aiheina muun muassa taimikonhoito ja tiheyden mittaus sekä karsintatekniikka. Ohjeita on tarjolla myös raivaussahan terän huoltoon ja valjaitten säätöön. Näytösten jälkeen Matti ja Jyrki keskustelevat yleisön kanssa ja heille voi esittää kysymyksiä.Torstaina Vihdanteon Suomen- ja maailmanmestari Simo Hakala opastaa vihdanteon saloihin. Jos haluat oppia vihdanteon ja saada uusia vinkkejä, tule paikalle, et tule pettymään.

Metsälavan toteutuksessa nostetaan esille eteläpohjalaista osaamista. Lavamateriaalina on Hoisko CLT:n tuottama 260 mm CLT-levy, jota käytetään uusien puukerrostalojen seinäelementteinä. Lavan katoksen on toteuttanut Veistämö M. Kortesniemi.

Metsäkeskus esittelee näyttelyvieraille useita metsänomistajille ja toimijoille suunnattuja palveluja ja hankkeita, esim. metsävähennyslaskuria, ajankohtaista koulutustarjontaa ja kehittämishankkeita. Metsään.fi-palvelu on myös esillä ja siihen voi tarkemmin tutustua Metsäkeskuksen näyttelyosastolla. Haastattelujen lomassa musisoivat torstaina lyömäsoitinryhmä Jalas-Perkussion ja perjantaina mestaripelimanni Teppo Välimäki. Lauantaina Esa Perttu esittää Pohojalaasta trossoota. Perjantai-iltana lavalla nähdään myös taikuriesitys.

Halkoliiteri.com halonhakkuukisa

Torstaina ja perjantaina Farmarissa käydään Halkoliiteri.com-palvelun halonhakkuukisa. Naistenpäivänä torstaina 15.6. kisataan naisten sarjassa. Ilmoittautuminen ja karsinta alkavat klo 10.30 ja finaalihakkuut käydään klo 13.30. Perjantaina 16.6. on vuorossa miesten sarja. Ilmoittautuminen ja karsinta alkavat klo 10.30. Finaali kisataan klo 13.30. Juontajana toimii hiihtäjälegenda Juha Mieto.
Kilpailuvälineenä halonhakkuukisassa käytetään Fiskarsin neljännen sukupolven kirvessarjan X21 halkaisukirvestä. Miesten sarjassa hakataan kuusi ja naisten sarjassa neljä noin 30 cm pituista, halkaisijaltaan noin 15 - 20 cm paksuista koivupölliä. Tuomarin antaman lähtömerkin jälkeen kilpailija nostaa pöllin lavalta ja halkaisee jokaisen pöllin kuuteen osaan. Halkomisen jälkeen kilpailija kasaa klapit siististi laatikkoon. Halkominen tapahtuu aina kahden käden otteella. Halkaistavaa pölliä ei saa pitää toisella kädellä kiinni. Kilpailijalle otetaan suorituksesta kokonaisaika.
 

 

Tapahtumia, kisoja ja poimintoja

• torstaina osastolla on naistenpäivä, luvassa muun muassa halonhakkuukisat
• ohjelmalava on CLT-puuta, tulevaisuuden puurakentamismateriaalia
• metsälavalla on luvassa haastatteluja, mukana haastatteluissa mm. elinkeinoministeri Mika Lintilä
• halonhakkuukisan juontajana toimii Juha Mieto

 

Tutustu Metsälavan ohjelmaan täällä.