Asiaa ja elämyksiä!

Tilakohteet

Olet täällä

Tutustu mielenkiintoisiin vierailukohteisiin

Farmari-näyttely levittäytyy myös tapahtuma-alueen ulkopuolelle, sillä lähialueelle on valittu mielenkiintoisia vierailukohteita. Vierailukohteina on maatiloja sekä maaseutuyrityksiä, joissa pääsee tutustumaan aitoon maaseutuliiketoimintaan.  Mukaan on valittu kahdeksan vierailukohdetta.

 

 

1. JUHA JA LIISA VUORELAN KOSKENOJAN TILA OY, Jalasjärvi
Pärintie 64, 61270 Luopajärvi
Ennakkoilmoittautumiset torstaille: Juha Vuorela 0500 669 672
Vierailupäivät: to 15.6., ennakkoilmoittautuminen, la 17.6. 11–17.

Koskenojan tila Facebookissa

Koskenojan maatila on tottunut vierailijoihin. Tila tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet päästä seuraamaan läheltä miten tämän päivän lypsykarja viettää päivänsä. Nykyaikainen, ilmava ja tilava navetta takaa eläinten viihtyvyyden ja tarjoaa nähtävää.

 

 

Juha ja Liisa Vuorela aloittivat lypsykarjatilan pitämisen vuonna 1993. Tila siirtyi Juhan vanhemmilta sukupolvenvaihdoksen kautta ja tilalla oli tällöin 25 lehmää parsinavertassa ja peltoa 30 hehtaaria. Tila on laajentunut huomattavasti, sillä nykyään Vuoreloiden tilalla on robottinavetta ja 220 lypsyssä olevaa lehmää, peltoa tilalla on noin 200 hehtaaria. Tilan hoidossa on Vuorelan perheen lasten lisäksi käytössä apukäsiä ja tila tekee monenlaista yhteistyötä muiden maataloustoimijoiden kanssa. Esimerkiksi säilörehunkorjuun tila tekee yhdessä muutamien lähialueiden tilojen kanssa.

Tilalla on einomaiset mahdollisuudet nähdä nykyaikainen, ilmava ja tilava navetta kattavasti. Vuoreloiden tilalla on käynyt aiemminkin paljon vierailijoita, sillä tila tekee kuluttajatyötä suomalaisen tuotannon puolesta. Tilalla on järjestetty esimerkiksi erilaisia vierailuja ja navettapelejä maataloudesta kiinnostuneille.

 

 

 

2. JARMO JA SANNA HUHTALAN MAATILA JA TALLI, Kauhava
Vähälahdentie 21, 62230 Kauhava
Ennakkoilmoittautumiset: Jarmo Huhtala, jarmo_huhtala@hotmail.com
Vierailupäivät: to-pe 15.–16.6. klo 10–14

Wanahan Tallin verkkosivut

 

Huhtaloiden Kauhavalla sijaitsevalla, siirtymävaiheessa  olevalla  luomumaitotilalla on sekä karjaa että hevosia. Monipuolisella tilalla pääsee  tutustumaan  hevosiin,  joista  osa  ulkoilee  yötä  päivää  tilan  pihatossa.  Huhtaloiden  Wanaha  Talli  -yritys  tarjoaa  vuokrapaikkojen  lisäksi myös ratsastusterapiaa ja juhla-ajeluja.

 

 

Kuva: Essi Perttula

 

 

 

 

 

 

Jarmo Huhtala aloitti maidontuotantoon keskittyneen tilan pidon Kauhavan Jylhässä vuonna 2003. Tila on Jarmon äidin kotitila, jonne hänen isänsä tuli ensin isännäksi. Vuonna 2006 tilanpitoon tuli mukaan myös vaimo Sanna ja hänen mukanaan myös hevoset ja niihin liittyvä yritystoiminta. Tällä hetkellä Huhtaloilla on 60 lypsyssä olevaa lehmää ja lisäksi nuorkarjaa, hevosia tilalla on kymmenen, joista puolet vuokrahevosia. Peltoa Huhtaloilla on noin 76 hehtaaria.

Huhtaloiden Wanaha Talli –niminen yritys tarjoaa ratsastusterapiaa, juhla-ajeluja sekä vuokrapaikkoja hevosille. Huhtalat ovat tehneet esimerkiksi hääajeluja ja eläkkeellesiirtymisajelutuksia hevosilla. Tilan vanha parsinavetta on muutettu hevostalliksi ja osa hevosista saa ulkoilla yötä päivää vapaasti pihatossa. Tilalla oleva lypsykarjapihatto on esimerkki simppelistä ja toimivasta navetasta ja tila on ollut myös Sarka-messujen kehuttu vierailukohde. Tilalle valmistui lypsykarjapihatto luomuvaatimuksia mukaillen vuonna 2015, sillä Huhtaloiden toiveena on ollut saada oma luomumaitotila, pellot siirrettiin luomuun jo vuonna 2010. Tila on siirtymävaiheessa oleva luomutila ja kesäkuusta lähtien tilan tuottama maito luokitellaan luomuksi.

 

 

3. SUUPOHJAN AMMATTI-INSTITUUTIN MAATALOUSOPPILAITOS, Kauhajoki
Kyntäjäntien toimipiste
Kyntäjäntie 6, 61801 Kauhajoki
Ennakkoilmoittautumiset: mol@saiedu.fi
Vierailupäivät: to-pe 15.–16.6. klo 9–15

Suupohjan ammatti-instituutin maatalousoppilaitoksen verkkosivut

 

Maatalousoppilaitoksessa pääsee tutustumaan opetusmaatilan sekä biokaasulaitoksen toimintaan.
Suupohjan ammatti-instituutin maatalousoppilaitoksessa Kauhajoella on mahdollista opiskella mm. maaseutuyrittäjäksi, eläintenhoitajaksi tai puutarhuriksi. Oppilaitos uskoo vahvasti maatalouden tulevaisuuteen, joten oppilaitos on tehnyt merkittäviä investointeja esimerkiksi robottinavetan sekä biokaasulaitoksen rakentamiseen.

 

 

Oppilaitoksella uskotaan maatalouden tulevaisuuteen, suurin investointi oppilaitoksessa on ollut uusi robottinavetta 60:lle lehmälle ja nuorkarjalle. Navetassa lypsy hoidetaan pääsääntöisesti robotilla mutta käytössä on opetukseen myös lypsyasema. Ruokintaan on automaattinen ruokintajärjestelmä mattoruokkijalla varustettuna ja oppilaiden on mahdollisuus jakaa rehua myös apevaunulla tai pienkuormaajalla.

Navetasta lanta johdetaan juuri valmistuneeseen 1,25 milj. euron hintaiseen biokaasulaitokseen. Syötteenä siinä käytetään lantaa, viherheinää ja perunansolunestettä. Prosessissa syntyvä metaani jalostetaan liikennekaasuksi, jota myydään oppilaitoksen piha-alueella olevasta tankkausasemasta. Osa kaasusta käytetään oppilaitoksen sähköntuotantoon. Prosessissa syntyvät jakeet neste ja kuivamädäte sisältävä peltokasvien kannalta hyvin hyödynnettävää typpeä ja fosforia, niiden tarkalla käytöllä pienennetään maatilan lannoitelaskua kasvinviljelyssä.

Energiaomavarainen maatila on tulevaisuuden tavoite. Sen vuoksi syksyllä 2017 aloitetaan biokaasutraktorin rakentaminen oppilaitoksen opiskelijatyönä. Se on hyvä keino lisätä  osaamista maatiloille biokaasuteknologian lisäämiseksi. Uusin kehityskohde oppilaitoksessa eläintenhoitajien koulutukseen on koirien hyvinvointikeskus uima-altaineen, vesijuoksumattoineen ja trimmauspöytineen. Koirien hyvinvointikeskus valmistuu kevään aikana oppilaitoksen vanhaan navettaan.

 

 

4. TIMO JA VIRPI MYLLYMÄEN MAATILA, Kauhajoki
Myllymäen Peruna Oy
Nirvan-Kokontie 258, 61980 Päntäne
Tiedustelut: Timo Myllymäki 040 506 6638 & Virpi Myllymäki 0400 701 250
Vierailupäivät: to-pe 15.–16.6. klo 10–14

Myllymäen Perunan verkkosivut

Myllymäen maatilalla Kauhajoella viljellään siemenperunaa ja Myllymäen Peruna Oy onkin Suomen neljänneksi suurin siemenperunayhtiö. Perunan lisäksi tilalla on viljelyssä siemenviljaa, kevätrapsia, saneerauskasvia, suojavyöhykenurmea ja muita luonnonhoitopeltoja. Tilalla voi tutustua erilaisiin lämpimien varastojen rakennusratkaisuihin, siemenperunapakkaamoon ja kasvinviljelyyn erikoistuneeseen maatilaan.

 

Myllymäen maatilalla on peltopinta-alaa noin 185 ha. Siemenperuna myydään maatilan omistamalle Myllymäen Perunalle ja siemenvilja myydään Tilasiemenen Suokkaan pakkaamolle Kauhajoelle. Tilalle on vuonna 2012 tehty laajennus, jolloin rakennettiin betonielementeistä 540 m2 kokoinen perunavarasto. Perunavarasto on yhteydessä puu/peltirakenteiseen, lämpimään 540 m2 kokoiseen perunavarastoon. Tämä varasto rakennettiin 2006 ja siellä tapahtuu siemenperunan lajittelu ja pakkaaminen. Tilalle on rakennettu vuonna 2016 uusi, lämpimällä metallirungolla oleva pelli/uretaaniseinäinen 420 m2 perunavarasto, jossa on lisäksi nykyaikaiset toimisto ja sosiaalitilat.  Tilan kalustona on mm. Dijkstran perunanlajittelija, Pro Pakin suursäkintäyttölaite, 2 rivinen hinattava perunannostokone ja 21 m puomilla oleva hinattava kasvinsuojeluruisku.

Myllymäen Peruna Oy on neljänneksi suurin siemenperunayhtiö Suomessa. Se on Suomen suurin siemenperunayritys, joka sijaitsee Tyrnävän ulkopuolella. Myllymäen Perunan siemenpakkaamo toimii saman tilan yhteydessä. Myllymäen Perunalla on siemenperunantuottajia yhteensä 5 kpl ja viljelijäpakkaamot sijaitsevat Kauhajoella, Kauhavalla ja Vieremällä.

 

 

5.  JUSSI KANKAAN MAATILA, Lapua
Vaasantie 624, 62130 Lapua
Tiedustelut: Jussi Kangas 050 599 1931
Vierailupäivät: ke-la 14.–17.6., ei ennakkoilmoittautumista. Tietoiskut päivittäin klo 10-11 ja 15.30-16.30.

Jussi  Kangas  pitää  broileritilaa  Lapualla  ja  kasvattaa  lintujen  tarvitseman  kevätvehnän  itse.  Tilalla  on  panostettu  
myös  viljan  käsittelyyn,  joten  tilalla  on  mahdollista  tutustua uuteen stand alone -tyyppiseen viljakuivuriin. Kankaan tila on Farmari-tapahtuman ajan vierailukohteena ja tilalla on jokaisena päivänä mukana Bayer Crop Science tarjoamassa ammattiasiaa. Tilalla pääsee vierailemaan jokaisena tapahtumapäivänä ja tilalla järjestetään kaksi tietoiskua päivittäin kasvinsuojeluun liittyen, sekä erilaisia peltolohkokokeita rypsillä, rukiilla ja kevätvehnällä.

 

Jussi Kangas aloitti 2012 broileritilan isäntänä Lapuan Hellanmaalla. Tällä hetkellä kanoja on kasvatuksessa noin 95 000 kerrallaan ja peltoa tilalla on 140 hehtaarin verran. Tilalla viljellään lintujen ravinnoksi kasvatettavan kevätvehnän lisäksi ruista, kauraa, ohraa ja öljykasveja. Broilerintuotanto on päätuotantosuunta tilalla, mutta kasvintuotantoja broilerintuotanto tukevat toisiaan, sillä kasvien lannoitetta saadaan tilan linnuilta. Kankaan tilalla uskotaan broilerialan tulevaisuuteen ja tilalla on tehty investointeja sitä varten. Tilalle on vuonna 1987 valmistunut ensimmäinen broilerihalli, ja lisää on rakennettu, viimeksi vuonna 2013. Hallien lisäksi tilalle on 2016 investoitu uusi stand alone -tyyppinen viljankuivaaja, jossa on biouuni.

 

6. ALTIA OYJ, Koskenkorva
Santavuorentie 11, 61330 Koskenkorva
Ennakkoilmoittautumiset: altiaindustrial@altiagroup.com, 6.6. mennessä
Vierailupäivät: pe-la 16.–17.6. klo 9.00, 12.00 ja 15.00
Vierailulle osallistuvien on oltava täysi-ikäisiä
Ryhmien osalta toivotaan yhteydenottoa yllämainittuun sähköpostiosoitteeseen vierailuajan sopimiseksi

 

Altia Oyj:n verkkosivut

Altian Koskenkorvan tehdas sijaitsee Ilmajoella Koskenkorvan kylässä. Tehdas tuottaa viljaviinaa, tärkkelystä, eläinrehujen raaka-ainetta ja hiilidioksidia ja tehtaalla hyödynnetään kotimainen ohra sataprosenttisesti. Yritys työllistää yhdessä tehdasalueen muiden yritysten kanssa suoraan yli 100 henkilöä Koskenkorvalla.

 

Altian Koskenkorvan tehtaalla hyödynnetään kotimainen ohra sataprosenttisesti. Prosessi lähtee liikkeelle ohran kuorimisesta, tällä tavoin yritys saa biovoimalaitokselle polttoainetta ja kykenee tuottamaan tarvitsemansa energian ympäristöystävällisemmin. Ohra kulkee jauhatuksesta monivaiheiseen märkäprosessiin. Prosessin läpi kulkiessaan tämä uusiutuva raaka-aine muutetaan erilaisiksi tuotteiksi niin, että kaikki arvo-osat tulevat hyödynnettyä.

Suomalaisesta ohrasta saadaan paperi- ja kartonkiteollisuudelle luonnollista raaka-ainetta; tärkkelystä. Käymisosastolla osa ohran tärkkelyksestä muutetaan etanoliksi, joka puhtaaksi tislattuna on raaka-aine Altian juomille tai teknisenä laatuna hyödynnettävissä niin lääketeollisuudessa kuin vaikkapa maalämpöpumppujen nesteenä. Ohran tärkkelystä sisältämättömät jakeet, arvokas kotimainen kasvivalkuainen ja kuitu hyödynnetään rehuraaka-aineena.

Altia Oyj käyttää prosessissaan vuosittain yli 10 % Suomen ohrasadosta. Yhdessä tehdasalueen muiden yritysten kanssa Altia Oyj työllistää suoraan yli 100 henkilöä Koskenkorvalla. Välilliset vaikutukset koko alueella ovat merkittävät.
 

 

 

7. ETELÄ-POHJANMAAN TRAKTORIMUSEO, Nurmo
Keski-Nurmontie 79, 60550 Nurmo
Tiedustelut & ryhmien ilmoittautumiset: Matti Jaskari 0400165 568
Vierailupäivät: ke-to 14.–15.6 klo 10–18, pe 16.6. klo 10–19 ja la 17.6. klo 10–17
Pääsymaksu: 5 €/hlö (opastuksen kanssa 10 €), lapset alle 10 v ilmaiseksi, ryhmät ilmoittautuvat etukäteen

Etelä-Pohjanmaan traktorimuseon verkkosivut

Seinäjoen Nurmossa sijaitsee traktorimiehen ja masinistin unelmapaikka Etelä-Pohjanmaan traktorimuseo. Yrittäjä Matti Jaskari on hankkinut 150 traktorin yksityiskokoelman noin 30 vuoden aikana ja tänä päivänä museossa on nähtävillä yli 120 kunnostettua ja käyntikuntoista traktoria.

 

Museo on avoinna yleisölle sopimuksesta. Vierailijat voivat varata museoon joko omatoimisen tutustumisen, tai opastetun, tarinoiden täyteisen ja seikkaperäisen selostuksen omistajalta. Vaikka Jaskari on useimmiten arkisin paikalla pajan puolella entisöinnin parissa, kannattaa vierailijoiden soittaa etukäteen Matille (0400 165568) ja varata aika.

Etelä-Pohjanmaan traktorimuseo sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella valtatie 19 läheisyydessä Seinäjoella, entisen Nurmon kuntakeskuksen lähellä. Seinäjoen keskustasta on museolle n. 7 km.
 

 

 

8. RIVERHILL’S HIGHLAND, Kauhajoki
Niemeläntie 42, 61940 Hyyppä
Ennakkoilmoittautumiset: Johanna Rotola-Pukkila 040 726 7725
Vierailupäivä: pe 16.6. klo 10.00–14.00

Riverhill's Highlandin verkkosivut

Kauhajoella, Hyypänjokilaaksossa sijaitsevalla Riverhill’s Highland maatilalla voi tutustua pitkäturkkiseen karjarotuun, ylämaankarjaan, joka hoitaa ja laiduntaa aluetta. Perinnebiotoopit, maisemanhoito ja vesiensuojelu ovat olennainen osa tätä vierailukohdetta. Valtakunnallisesti arvokkaalla Hyypän alueella on laaksoja ja mielenkiintoisia pinnanmuodostumia, jotka tarjoavat nähtävää.

 

Riverhill’s Highland –tilalla laiduntaa viisikymmentäpäinen joukko ylämaankarjaa ja tilalla on lihanmyynnin lisäksi myös jalostuseläinten myyntiä. Tilan koko on noin 90 hehtaaria, joihin sisältyy luonnonlaitumia ja viljelyksessä olevaa peltoa. Tilan omistaja Johanna Rotola-Pukkila aloitti tilan pidon vuonna 2004, idea ylämaankarjatilan perustamiseen sai alkunsa vuonna -97 Seinäjoen maatalousnäyttelystä.

Hyypän alue, jossa tila sijaitsee, on valittu valtakunnallisesti arvokkaaksi. Hyypänjokilaaksossa on poikkeavat maastonmuodot ja tilakohteessa pääsee tutustumaan perinnebiotooppialueisiin. Ylämaankarjalla on tärkeä tehtävä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen suhteen, sillä rotu hoitaa luonnonlaitumia ja ympäristöä ja tällä alueella kasvaakin kasveja ja ötököitä, jotka ovat riippuvaisia laiduntavasta eläimestä.

Ylämaankarjatilalla investoinnit ovat painottuneet aitausten ja laidunnuspinta-alan hankintaan, sillä rotu ei kaipaa erillisiä navettarakennuksia. Ylämaankarja laiduntaa luonnonmukaisessa ympäristössä Riverhill'sin tilalla samalla lisäten luonnon monimuotoisuutta.