Farmarin vierailukohteet esittelevät Etelä-Savon ainutlaatuista maataloutta

3 min lukuaika

Uutiset

Maatalousnäyttelyssä on yksitoista erilaista vierailukohdetta sekä yhden päivän ennakkovierailukohde ammattilaisille

Farmari 2022 levittäytyy Mikkelin Kalevankankaalta vierailukohteiden kautta neljään Mikkelin lähikuntaan ja kolmeen kohteeseen Mikkelin kaupungin alueella.


Yksitoista eri vierailukohdetta tarjoavat monipuolisen kattauksen Etelä-Savon maataloudesta. Esiin nousee maakunnan maataloudelle tyypillisiä piirteitä, kuten erikoistumista, ympäristön ja toiminnan ainutlaatuisuutta, vahvaa kehitysmyönteisyyttä, perinteiden arvostamista sekä vahvaa uskoa paikallisuuteen, lähiruokaan ja ekologisuuteen.

Ainutlaatuisuutta edustaa juvalainen Rapion Mylly, Suomen vanhin vesivoimainen viljamylly, jossa jauhetaan eteläsavolaista kauraa, ruista, ohraa ja vehnää ensiluokkaisiksi, puhtaiksi jauhoiksi. Koskimiljöössä on myllykahvila, pientuottajien lähiruokapuoti, rauhoittava rantapolku ja luonnonläheinen ympäristö.

Mikkelin Anttolassa sijaitseva Hauhalan hanhifarmi on puolestaan maamme ainoa suomalaisen hanhen lihan tuottaja. Perheyritys huolehtii koko tuotantoketjusta hanhien ruoasta lihanjalostukseen saakka. Hanhien höyhenet menevät tyynyjen ja koristeiden raaka-aineiksi, ja eläinten rehut valmistuvat oman ja lähialueen peltojen viljoista omalla reseptillä tilan rehusekoittamossa.

Suomen ainoat ja ensimmäiset vesipuhvelit elävät kangasniemeläisellä Puulan Puhvelin tilalla ekologiasta ja lajityypillistä elämää. Vesipuhvelit laiduntavat kosteikolla ja syövät vesikasvillisuutta. Tilan vesipuhvelit ovat Suomen eläinsuojeluasetuksen mukaan vain lihantuottajia, mutta Euroopassa lajia käytetään maidontuotantoon.

Suomen suurimpia toimijoita edustaa Eurofinssin Viljavuuspalvelun Mikkelin toimipiste, Suomen suurin maatalousnäytteiden laboratorio, jossa analysoidaan vuosittain noin 150 000 näytettä. Ammattilaiset tutkivat esimerkiksi pellosta, maaperästä, lannasta, kasveista ja rehusta otettuja näytteitä, joiden avulla kehitetään maatalouden toimintaa.

Myös Suomen suurin lampaanvillan jatkojalostaja, Pirtin kehräämö, toimii Mikkelin Hiirolassa. Vuodessa noin 30 000 kiloa suomalaisten lampaiden villaa muuttuu Mikkelissä hiilineutraalisti langoiksi. Osa palaa lampureille tilamyyntiin ja osa on myynnissä Hiirolassa Villanka-tuotteina.

Vierailukohteita ovat myös mäntyharjulainen, puhdasta lähiruokaa tuottava Vierulan marja- ja vihannestila, jonka harvinaisessa itsepalvelukioskissa on 24/7 tarjolla omasta pellosta nostettuja tuoreita mansikoita, uusia perunoita ja muita kesävihanneksia sekä Vierulan hilloja, pakastekuivattuja marjoja ja lähituottajien herkkuja.

Haukivuorella Etelä-Savon Energian omistama Biohauki Oy on jalostanut vuodesta 2020 lähitilojen lehmän lannasta ja muista maatalouden sivuvirroista autoille polttoainetta. Laitos tekee raaka-aineesta ekologista ja taloudellista biometaania, joka menee kaikki liikennekäyttöön.

Punkaharjulainen Wanha Mannila puolestaan panostaa maatilamatkailuun ja tarjoaa perinteisessä, luonnonläheisessä maalaismiljöössä majoitusta, kotieläinpihan elämyksiä, valokuvanäyttelyn ja kesäkahvilan herkkuja.

Kaikille 24/7 avoin Mikkelipuiston alue sisältää yli 30 mallipuutarhaa, kaksi leikkipaikkaa, kolme nuotiopaikkaa, ison puistoalueen. Lisäksi alueella on ravintola, puutarhamyymälä, kaksi HKL:n vanhaa raitiovaunua sekä vuokrattavana pihapelejä, sup-lautoja ja kanootteja.

Lisäksi yhden päivän Farmari ennakkovierailukohde ammattilaisille on ke 29.6. Kilpisalon maitotila Ristiinassa. Tilalla järjestetään Lypsikit Etelässä -ammattilaispäivä, järjestäjänä toimii Faba. Tilalla keskitytään pääsääntöisesti maidontuotantoon, ja pienimuotoisesta paalaus- sekä lumiurakoinnista on luovuttu. Lypsäviä tilalla on noin 40 ja uudistuskarjaa noin 35. Metsätaloutta harjoitetaan maidontuotannon rinnalla viljelysesonkien ulkopuolella.

Farmari 2022 järjestetään 30.6.–2.7. Mikkelin Kalevankankaalla. Näyttely on ainutlaatuinen maa- ja metsätalouden sekä maaseudun suurkatselmus, jossa kohtaavat alan ammattilaiset ja kuluttajat. Näyttely on koko perheen tapahtuma, joka esittelee nykyaikaista suomalaista ruoantuotantoketjua pellolta pöytään, unohtamatta parhaimman kesälomakauden elämyksiä. Yli 13 hehtaarin näyttelyalueella saat yhdellä lipulla paljon asiaa ja elämyksiä. Näyttävällä kotieläinosastolla on monenlaisia eläimiä, ja tapahtumakehissä riittää ohjelmaa. Alueella on kaksi monipuolista konekenttää, joissa on uutuuksia ja nähtävää sekä mielenkiintoinen metsäosasto, josta voi ammentaa uutta tietoa. Sisä- ja ulko-osastoilta löytyy kiehtovia kädentaitoja ja kotiin viemiseksi voi ostaa vastuullista lähiruokaa. Näyttelystä jokainen kävijä löytää mieluisaa katseltavaa ja koettavaa. Tapahtuma on täynnä ammattiasiaa, uutuuksia sekä unohtumattomia kokemuksia ja kohtaamisia! Farmari-näyttely on auki 30.6 – 2.7.2022 torstaina kello 10-18, perjantaina kello 10-18 ja lauantaina kello 10-17. Vierailukohteiden aukioloajat ilmoitetaan erikseen – seuraa sivuja www.farmari.net!